Lem Dulstraat 91

2801 EP Gouda

0182-516704

Bij spoed toets 1

Behandelinformatie

Urine onderzoek huisarts

Behandelinformatie

Natuurlijk belt u in ernstige spoedeisende situaties 112. Soms is dat niet nodig; denkt u aan (snij-)wonden, hondenbeten, valpartijen en brandwonden. Het is vrijwel altijd mogelijk om de huisartspraktijk direct te bezoeken wanneer spoedeisende hulp nodig is. Belt ons hiervoor gerust en toets 1 voor spoed. De assistente kan uw probleem beoordelen en als het mogelijk is de wond verzorgen, de huisarts kan hechten of u verwijzen voor een foto. Indien nodig kunt u een tetanusinjectie toegediend krijgen in de huisartspraktijk.

Ook voor het verwijderen van teken kunt u bij ons terecht.

Het is goed om te weten dat de behandelingen in de huisartspraktijk geheel vergoed worden door uw zorgverzekering, terwijl voor een bezoek aan de spoedeisende hulp van het ziekenhuis kosten worden gemaakt die onder uw eigen risico vallen. Een eventuele tetanusvaccinatie wordt, net als uw andere medicatie, verrekend met het eigen risico. Goed om te weten: wanneer u direct door de huisarts wordt verwezen voor een röntgenonderzoek, gaat dit in het algemeen heel wat sneller dan via een bezoek aan de spoedeisende hulp.

Wratten en sommige andere oppervlakkige huidaandoeningen kunnen door de assistente worden aangestipt met stikstof. Hierdoor bevriest het plekje en zal het verdwijnen. Wanneer de assistente twijfelt over de aard van het plekje, zal zij altijd de huisarts raadplegen.

Wratten worden veroorzaakt  door een virus. Het is niet bekend waarom de één wel wratten krijgt en de ander niet. Gelukkig kunnen wratten geen kwaad. Het virus komt overal voor. Het zit vooral in een vochtige omgeving, zoals een zwembad. In gymzalen verspreidt het virus zich gemakkelijk via blote voeten.

Als u eenmaal een wrat heeft, kunt u er nog meer krijgen. Peuteren, bijten of zuigen kan zorgen voor verdere verspreiding. Wratten kunt u proberen te voorkomen door in gymzalen en zwembaden schoenen of slippers te dragen.

Probeer de dagen voor de behandeling  met stikstof zo veel mogelijk huidlagen van de wrat te verwijderen met een eeltvijl. Stikstof zit in een dampend vat. Een grote wattip gaat in het vat en wordt vervolgens op de wrat gedrukt. Vaak ontstaat er een blaar die binnen ongeveer een week verdwijnt. Als de behandeling met stikstof niet in een keer helpt, moet de behandeling herhaald worden. Bevriezing met vloeibare stikstof is een pijnlijke behandeling. Het is goed om uw kinderen daarop voor te bereiden.

Heeft u een hardnekkige wrat die na aanstippen niet verdwijnt? Dan kunnen we u behandelen met salicylzuurzalf. De assistente legt daarbij een zalfpleister aan die enkele dagen moet blijven zitten. De huisarts kan uw wrat daarna weglepelen.

Een blaasontsteking komt vaak voor. Klachten van een blaasontsteking zijn onder andere: vaak en kleine beetjes plassen, pijn of branderig gevoel bij het plassen en pijn in de onderrug of onderbuik. Wanneer u denkt een blaasontsteking te hebben, kunt u uw urine tussen 8.00 en 11.00 uur langsbrengen. De assistentes kijken dan uw urine na en zullen in overleg met uw huisarts de eventuele behandeling en adviezen doorspreken. U kunt dezelfde dag na 14.00 uur terugbellen voor de uitslag en het advies.

Wanneer u een urine wilt inleveren, kunt u het beste letten op de volgende dingen:

  • het beste is het om de eerste ochtendurine op te vangen;
  • graag eerst de vagina goed met water wassen voordat u de urine opvangt;
  • daarna de middelste stroom urine opvangen in een schoon en droog potje;
  • het potje met urine voorzien van naam en geboortedatum;
  • dit het liefst gelijk bij de balie afgeven of, wanneer dit niet lukt, in de koelkast bewaren.

U kunt het formulier tezamen met de urine plaatsen in het luikje naast de balie. Tussen 14.oo uur en 16.oo uur kunt u bellen voor de uitslag of kunt u de uitslag online raadplegen via MGN.
Bij de balie ligt een formuliertje dat u kunt invullen. 

Klik hier om een vragenlijst te downloaden en thuis alvast in te vullen.

Wat u zelf kunt doen om de kans op een blaasontsteking te verkleinen:

  • veel drinken;
  • de blaas regelmatig en goed leegplassen;
  • bij aandrang het plassen niet uitstellen;
  • na gemeenschap gelijk gaan plassen kan een blaasontsteking voorkomen.

Voor meer informatie kijk op: Thuisarts blaasontsteking.

Wanneer u een afspraak heeft voor het laten uitspuiten van uw oren, is het prettig als u tevoren de oren druppelt met (sla- of olijf-)olie. Voordat de assistente overgaat tot het uitspuiten van de oren, beoordeelt zij uw dossier en uw oor. Het kan voorkomen dat uw oor niet uitgespoten mag of kan worden om medische redenen.

Uitstrijkjes worden gemaakt door huisarts en praktijkondersteuner, soms ook wel door de assistente. De huisarts zal dit vaak doen op indicatie, aan de hand van uw klachten.

Vrouwen die opgeroepen zijn voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker wordt gevraagd een afspraak te maken bij de praktijkondersteuner. U dient het formulier dat u is toegezonden mee te nemen. Het uitstrijkje via het bevolkingsonderzoek is gratis. Zonder dit formulier is het onderzoek voor uw eigen kosten.

Zie www.rivm.nl/bevolkingsonderzoek-baarmoederhalskanker/veelgestelde-vragen/veelgestelde-vragen-uitstrijkje

en www.bevolkingsonderzoekzuid-west.nl/baarmoederhalskanker.

Roken is slecht voor ieders gezondheid. Het is nooit te laat om te stoppen. Stoppen brengt vele voordelen met zich mee. De kans op ziektes gerelateerd aan roken neemt af zodra u stopt. Als u door roken al schade heeft opgelopen, zal verdere schade voorkomen worden. Jannie Voets, onze praktijkondersteuner, kan u helpen te stoppen met roken.

Stoppen is niet gemakkelijk en lukt alleen als u echt gemotiveerd bent. Niemand anders kan voor u stoppen, u zult het echt zelf moeten doen. Wij laten u niet aan uw lot over. De praktijkondersteuner biedt steun, geeft tips, en informeert/adviseert u uitgebreid, zodat u weet wat u te wachten staat. Ook is het mogelijk om het stoppen met roken te ondersteunen met bijvoorbeeld medicatie of nicotinepleisters. Maak een afspraak bij de praktijkondersteuner voor meer uitleg.

Een van de assistentes is opgeleid om (pijnstillend, dynamisch) tape aan te brengen bij bijvoorbeeld verstuikte enkels en gekneusde ribben. Dit kan op aanwijzing van de huisarts en uitsluitend op afspraak bij de assistente.

Wanneer u lijdt aan een chronische ziekte als diabetes, COPD of een ziekte van het hart- en vaatstelsel (bijvoorbeeld een doorgemaakt infarct, een doorgemaakte beroerte) wordt u, met uw goedvinden, opgenomen in het ketenzorgprogramma. Zie www.mediis.nl/voor-patienten/zorgprogramma-s. Dit betekent dat u afwisselend door praktijkondersteuner en huisarts gezien zult worden volgens een protocol dat zijn nut heeft bewezen.

Dit betekent tevens dat in de huisartsenpraktijk gebruik wordt gemaakt van spirometriehet meten van de enkel- arm index en 24-uurs bloeddrukmeting.

Wanneer u chronische medicatie gebruikt voor een psychische aandoening, ziet de huisarts u graag met enige regelmaat op het spreekuur. Graag bespreken we dan met u of deze medicatie voor u nog steeds de beste methode is bij uw problemen, of er bijwerkingen zijn of andere mogelijkheden om u te helpen. De huisarts conformeert zich aan de huidige richtlijnen voor (afbouw van) antidepressiva en slaap- en kalmeringsmiddelen.

Zie ook afbouwen antidepressiva

afbouwen slaap- en kalmeringsmiddelen

U bent in onze praktijk welkom voor het laten beoordelen en verwijderen van goedaardige gezwelletjes van de huid, moedervlekken of wratten. De assistentes zijn getraind in het beoordelen van wratten en het behandelen met vloeibare stikstof – het zogenaamde bevriezen. Dit kan iedere werkdag tussen 11.00 en 12.00 uur, op afspraak.

Soms is er twijfel of iets een wrat is, of weet u zelf dat er iets anders aan de hand is. Dan zien we u graag op het spreekuur van de huisarts. De huisarts beoordeelt of het zinvol of mogelijk is de huidafwijking te verwijderen. Vaak kan dit in de huisartspraktijk, in sommige gevallen wordt u daarvoor doorverwezen. De huisarts kan huidafwijkingen behandelen met elektrocoagulatie of door een chirurgisch ingreepje. Wanneer een afwijking wordt verwijderd op chirurgische wijze, kan er pathologisch-anatomisch onderzoek (PA) worden gedaan, zodat achteraf 100% duidelijkheid is welke aandoening het betrof.

Vergoeding: de kosten voor het verwijderen van een huidafwijking worden door de zorgverzekering vergoed. De kosten van het PA onderzoek vallen onder uw eigen risico.

Een spiraal wordt gebruikt als anticonceptiemiddel of als middel tegen overvloedig bloedverlies tijdens de menstruatie. Overweegt u een spiraal, maak dan een afspraak op het spreekuur bij de huisarts om de mogelijkheden, voor- en nadelen te bespreken.

Er zijn twee soorten spiralen: een koperhoudend spiraal en een hormoonspiraal. Beide zijn heel betrouwbaar. Als u na overleg met uw huisarts voor een van beide kiest, kunt u een afspraak maken voor plaatsing door de huisarts en om een recept voor de spiraal vragen. Dit recept wordt opgestuurd naar uw apotheek. U dient zelf de spiraal (die steriel verpakt is) bij de apotheek op te halen en mee te nemen naar de afspraak. Houd er rekening mee dat u een eenmaal opgehaalde spiraal niet meer kunt retourneren.

Een spiraal wordt bij voorkeur binnen 7 dagen na de eerste dag van de menstruatie geplaatst, omdat een zwangerschap dan uitgesloten is en de baarmoedermond wat open staat. Bovendien is de spiraal daarna direct veilig om te beschermen tegen zwangerschap. Tevoren moet zeker zijn dat er geen infectie aanwezig is. Daarom wordt altijd gevraagd of er een risico op een seksueel overdraagbare aandoening kan zijn. In dat geval wordt eerst een test gedaan en wordt de infectie zo nodig behandeld.

Het plaatsen kan soms wat gevoelig zijn en achteraf een krampachtig gevoel geven, net als bij de menstruatie. Neem daarom 1 uur voor het plaatsen een pijnstiller in, bijvoorbeeld 1 tablet ibuprofen van 600 mg (of 3 tabletten van 200 mg uit de handverkoop).

Mocht u in de eerste dagen na plaatsen van het spiraaltje last krijgen van abnormale afscheiding, aanhoudende buikpijn of koorts, neem dan contact op met uw huisarts.

Na de eerstvolgende menstruatie, of 6 weken na het plaatsen van de spiraal, moet er gecontroleerd worden of de spiraal nog goed zit. U kunt dit zelf controleren: als u uw vinger diep in uw vagina steekt, kunt u met uw vingertoppen de baarmoedermond voelen en als u heel goed voelt, de draadjes van het spiraaltje. Heeft u twijfels of lukt deze procedure niet, dan bent u welkom op het spreekuur voor de controle.

Zie www.thuisarts.nl/spiraaltje

Vergoeding: de kosten voor plaatsing van de spiraal worden door de zorgverzekering vergoed. De kosten van de spiraal zelf vallen, net als die van andere anticonceptiemiddelen, voor iedereen boven de 21 jaar buiten de vergoeding van de basisverzekering en vallen onder het eigen risico. Informeer bij uw zorgverzekeraar of er vanuit de aanvullende verzekering wordt vergoed.

Bevolkingsonderzoek borstkanker (buiten de praktijk)

Alle vrouwen van 50 tot en met 75 jaar krijgen elke 2 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Bij dit onderzoek worden röntgenfoto’s van de borsten gemaakt. Zo kan eerder worden ontdekt of iemand borstkanker heeft. Als borstkanker vroeg wordt opgespoord, is de kans groter dat behandeling succes heeft.

Voor meer informatie, zie www.bevolkingsonderzoekmidden-west.nl/borstkanker.

Bevolkingsonderzoek darmkanker (buiten de praktijk)

Het bevolkingsonderzoek darmkanker is voor mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar. Bij het bevolkingsonderzoek darmkanker wordt gekeken of er bloed in de ontlasting zit. Bloed in de ontlasting kan een teken zijn van darmkanker. Als darmkanker in een vroeg stadium wordt ontdekt, is de kans op een succesvolle behandeling groter.

Voor meer informatie, zie www.bevolkingsonderzoekzuid-west.nl/darmkanker

Translate »

Registreer uzelf bij onze praktijk

Wij nemen patiënten aan, maar hebben een wachtlijst.

U kunt het aanmeldformulier wel invullen en indienen, wij nemen contact met u op als u door ons ingeschreven wordt.​

U kunt zich alleen bij ons inschrijven als nieuwe patiënt als u nog geen huisarts in Gouda hebt en woont in het postcodegebied 2801.

Bewoners van Huize Gouwestein, Gouwestaete en Binnenhof zijn hiervan uitgezonderd. Alleen zo kunnen wij onze patiënten goede zorg blijven bieden.

Laat u uw huidige huisarts weten dat u bij ons patiënt wordt? En wijzigt u zelf uw huisarts in het ziekenhuis?

Bel voor een afspraak

Login in het portaal van uw Huisarts

MijnGezondheid.net is een online omgeving waarmee u eenvoudig en snel gezondheidszaken bij uw huisarts of apotheek kunt regelen.

Informeer bij uw huisarts of apotheek of deze MijnGezondheid.net aanbiedt. Als aanvulling op het patiëntenportaal MijnGezondheid.net kunt u gebruik maken van de app MedGemak.

Uitslagen

U kunt uw gegevens bekijken, via de huisarts of online. Online kunt u uw gegevens bekijken met uw telefoon of computer, waar u ook bent. U logt in op een beveiligde website of app. U ziet de belangrijkste informatie zoals uw ziektes, uw medicijnen en uitslagen van onderzoeken.

Bekijk de introductie video

Login in het portaal van uw Huisarts

MijnGezondheid.net is een online omgeving waarmee u eenvoudig en snel gezondheidszaken bij uw huisarts of apotheek kunt regelen.

Informeer bij uw huisarts of apotheek of deze MijnGezondheid.net aanbiedt. Als aanvulling op het patiëntenportaal MijnGezondheid.net kunt u gebruik maken van de app MedGemak.

E-Consult

Bij minder dringende klachten kunt ons een e-Consult sturen. Onze praktijk beantwoordt uw vraag dan meestal binnen 48 uur. Omdat u niet belt scheelt dit ons inkomende telefoontjes en helpt dit ons om drukte te spreiden.

Nog geen account?

Neem contact op met de doktersassistente of klik op de knop

Toch liever telefonisch? Bel voor een afspraak

Login in het portaal van uw Huisarts

MijnGezondheid.net is een online omgeving waarmee u eenvoudig en snel gezondheidszaken bij uw huisarts of apotheek kunt regelen.

Informeer bij uw huisarts of apotheek of deze MijnGezondheid.net aanbiedt. Als aanvulling op het patiëntenportaal MijnGezondheid.net kunt u gebruik maken van de app MedGemak.

Herhaalrecept aanvragen

Herhaalrecepten vraagt u zoveel als mogelijk online aan. Dit scheelt de praktijk tal van telefoontjes. Dit levert direct tijdwinst op voor onze praktijk.

Gebruik uw DigiD om in te loggen

Herhaalrecepten vraagt u zoveel als mogelijk online aan. Dit scheelt de praktijk tal van telefoontjes. Dit levert direct tijdwinst op voor onze praktijk. 

 

 

Login in het portaal van uw Huisarts

MijnGezondheid.net is een online omgeving waarmee u eenvoudig en snel gezondheidszaken bij uw huisarts of apotheek kunt regelen.

Informeer bij uw huisarts of apotheek of deze MijnGezondheid.net aanbiedt. Als aanvulling op het patiëntenportaal MijnGezondheid.net kunt u gebruik maken van de app MedGemak.

Inzage Medisch Dossier

Via MijnGezondheid.net is het mogelijk om inzage in uw medisch dossier te verkrijgen. Het is mogelijk om inzicht te verkrijgen in onderstaande punten:

– Laboratoriumuitslagen 

– Lichamelijk onderzoek
– Toegangslogboek 
– Verslaglegging
– Overgevoeligheden en bijzonderheden
– Mijn documenten
– Actueel medicatieoverzicht

Gegevensuitwisseling

Je (huis)arts en je apotheken kunnen hun computer aansluiten op het Landelijk Schakelpunt (LSP). Via het LSP kunnen ze jouw belangrijkste medische gegevens delen. Een andere zorgverlener kan die medische gegevens bekijken.
In onderstaande video wordt kort uitgelegd hoe het LSP werkt als je op de huisartsenpost komt.

Login in het portaal van uw Huisarts

MijnGezondheid.net is een online omgeving waarmee u eenvoudig en snel gezondheidszaken bij uw huisarts of apotheek kunt regelen.

Informeer bij uw huisarts of apotheek of deze MijnGezondheid.net aanbiedt. Als aanvulling op het patiëntenportaal MijnGezondheid.net kunt u gebruik maken van de app MedGemak.

Heb ik wel een afspraak nodig?

Liever telefonisch?

Herhaalrecept Bestellen

Verwijderen
Call Now Button Ga naar de inhoud